Asiakasrekisterin kriteerilomake

Asiakasrekisterin kriteerilomakkeessa määritellään reunaehdot sille mitä esim. seuraavaksi tulostetaan asiakasrekisterista. Lomake muistuttaa varsinaista asiakasrekisterilomaketta.
Kriteerilomakkeen valikossa on myös kohta Tulostuksen esikatselu. Jos tämä kohta ei ole ruksattu tulostus menee suoraan tulostimelle eikä kuvaruutuun tule esikatselua.

Kriteerilomakkeen valikossa on myös kohta Kirjankoolla ei ole väliä. Jos tämä kohta on ruksattu voidaan antaa kriteeriksi esim. HEL tai hel tai hEL ja ne silti käsitellään ilman samoin että kirjainkoolla olisi väliä.

Esimerkki 1

Haluat tulostaa listauksen kaikista asiakkaista, joiden kaupunkinimessä on hel ja, jotka ovat osakeyhtiöitä.:

Lomakkeen valikossa on myös kohta Laske sopivien tietuiden määrä. Tämän valitsemalla voidaan ensin määrittää kuinka monta asiakasta vastaa kriteerilomakkeen ehtoja. Määrästä selviää siis esim, että kestääkö printtaus kauan.

Osastojaottelusta enemmän kt. Ryhmittely eri tasoihin tai osastoihin

Postitustarrojen tulostuksesta kt. Postitus

Kriteerilomakkeen tiedot voi tallentaa muistiin painamalla nappia Asetusten tallennus/käsittely. Esiin avautuvassa ikkunassa anna sopiva otsikko ja valitse Tee näistä asetelmista kokonaan uusi asetus ja paina OK. Ohjelma luo tällöin kriteeri-ikkunaan valikon, jossa on äsken luotu asetelma. Klikkaamalla sitä ohjelma täyttää kriteeri-ikkunan kenttiin halutut asetelmat.

Esimerkki 2

Haluat tulostaa listauksen kaikista asiakkaista, joille on kirjoitettu lasku Porakoneesta (reskontrataulukossa on rivi, jossa on porakone).

  1. Datamiken päävalikossa paina nappia Reskontra. Esiin tulee reskontran kriteerilomake. Laita kenttään Nimike teksti porakone ja valitse valikosta kohta Tee asiakasrekisterimerkintä ja paina OK.
  2. Ohjelma kysyy Valitse kenttä, joka korvataan. Valitse APUKENTTA ja paina OK. Ohjelma kysyy vielä Laita kenttään APUKENTTA arvo. Laita siihen esim. testi. Lopuksi paina OK. Ohjelma käy nyt läpi koko asiakasrekisterin ja merkitsee Apukenttä -kenttään koodimerkinnän testi, jos ko. asiakkaalle on tehty lasku tms. jossa lukee porakone.
  3. Mennään takaisin päävalikkoon (paina Esc) ja painetaan nappia Asiakasrekisteri, laskutus. Esiin tulevassa ikkunassa paina nappia Asiakasrekisteri printtilistaus. Laita kriteeriksi kenttään Apukenttä teksti testi ja valitse valikosta esim. postitustarrat ja paina OK.

Esimerkki 3

Haluat selailla kaikkia asiakkaista, joiden nimessä tai osoitteessa on hel ja, jotka ovat osakeyhtiöitä.:

Tee vakiolasku

Asiakasrekisterin kriteerilomakkeessa on kohta Tee vakiolasku. tämän avulla voidaan sama lasku kopioida kerralla useammalle asiakkaalle. Ohessa esimerkki miten sama lasku kopidaan kaikille asiakkaille:

  1. Tee ensin yhdelle asiakkaalle sopiva lasku tms kirje. Muista ruksata laskurivit (voit käyttää myös nappia Merkitse laskuksi).
  2. Tule asiakasrekisterin kriteerilomakkeeseen. Älä anna mitään kriteerejä vaan valitse suoraan kohta Tee vakiolasku ja paina OK.
  3. Ohjelma kysyy mille asiakkaalle olet tehnyt vakiolaskun. Valitse se asiakas, jolle teit kohdassa 1. laskun ja paina Esc näppäintä. Ohjelma kysyy vielä joitain laskuun liittyviä asioita vastaa vaan OK. Ohjelma pyörii hetken ja kopioi saman laskun koko ryhmälle.

Voit tulostaa kaikki laskut kerralla seuraavasti: kt Laskujen, kuittien tms. ketjutulostus.